Moje první vlaštovka, první recept na blogu. Koláč jsem pekla těsně před odjezdem na chalupu a potřebovala jsem vyklidit lednici. Vyšlo to, peču ho často a patří k našim nejoblíbenějším. Pokud máte rádi palačinky a tvaroh, tento mokrý koláč pro Vás bude tou pravou volbou. Říkáme mu „Palačinkáč“ ♥
Těsto
- 1 vejce
- 100 gr cukru krystal
- 50 ml oleje
- 200 ml acidofilního mléka
- 130 gr špaldové mouky
- 1/2 prášku do pečiva bez fosfátů
Všechny ingredience na těsto smícháme v jedné míse. Nejprve je dobré smíchat mokré suroviny a poté přidávat suché. Do máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané formy vylijeme těsto.
Krémová náplň
- 250 gr měkkého tvarohu
- 125 gr mascarpone
- 80 ml smetany ke šlehání
- 6 polévkových lžic moučkového cukru
- zavařený rybíz/ jakékoliv drobnější ovoce
Metličkou propojíme všechny suroviny do krémové konzistence a čajovou lžičkou klademe opatrně na neupečené těsto. Na krém potom navrstvíme ovoce, já jsem použila zavařený rybíz.
Drobenka
- 10 lžic polohrubé mouky
- 5 lžic cukru krystal
- 5 lžic másla pokojové teploty
Koláč nakonec před vložením do trouby posypeme drobenkou, kterou si připravíme z polohrubé mouky, cukru a povoleného másla. Z těchto surovin vypracujeme hrudkovitou hmotu, kterou navrstvíme na koláč. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů dozlatova. Nelekněte se, že koláč i po vychladnutí zůstává vlhký, přesně takový má být.