Příroda nás letos bohatě obdarovává. Když jsem o víkendu viděla obsypané stromy, vzpomněla jsem si na tento dort, který jsem loni pekla. Pokud budete chtít bezlepkovou variantu, místo pečeného korpusu využijte ořechovou směs z jahodového dortíku. Cukr určitě nahraďte medem. Svěží chuť nektarinek dokonale doplní lehký krém a nadýchaný piškot. Určitě bych se nebála místo nektarinek použít broskve. Tak šup do toho 🙂
Co budeme potřebovat?
Korpus:
- 2 vejce
- 5 lžic třtinového cukr
- 3 lžíce oleje
- 90 g hladké mouky
- 1,5 lžičky prášku do pečiva (PDP)
Vejce společně s cukrem vyšleháme do husté pěny, poté zašleháme olej. V jiné misce dobře promícháme mouku s PDP a opatrně ji postupně vmícháme do hmoty. Těsto přesuneme do tukem vymazané a moukou vysypané malé formy (17 cm). Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů.
Krém:
- 125 ml smetany ke šlehání
- 250 g plnotučného tvarohu ve vaničce
- 70 g selského jogurtu
- 100 g zakysané smetany
- 3 lžíce pomerančové šťávy
- 5 lžic moučkového cukru/ nebo med na doslazení
- 4 plátky želatiny
Plátky želatiny podle návodu necháme nabobtnat v trošce vody. Mezitím si ušleháme smetanu, postupně zašleháme tvaroh, jogurt, zakysanou smetanu, cukr a šťávu z pomeranče. Želatinu necháme nad plamenem rozpustit (nesmí však vřít). Ihned do rozpuštěné želatiny přidáme 3 lžíce připraveného krému a dobře promícháme. Tento želatinový obsah přesuneme do zbylého krému, promícháme a naneseme na vychladlý korpus. Dort dáme chladit do lednice a pustíme se do poslední vrstvy.
Želatina:
- 3 nektarinky (/broskve)
- 3 meruňky
- 3 lžíce džusu (multivitamín)
- 4 plátky želatiny
- 2 lžičky medu
Želatinu necháme nabobtnat. Nektarinky i meruňky zbavíme pecek a slupek, nakrájíme na menší kousky a rozmixujeme s medem a džusem do hladké konzistence. S želatinou pracujeme stejným způsobem, jako u druhé vrstvy. Ovocnou zatím neztuhlou želatinu nalijeme na dort a necháme přes noc odležet.