Chleba bez kynutí hotový raz dva? Ano, prosím! Hodí se skvěle k pomazánkám, grilovaným dobrotám nebo jen tak s máslem. Připravila jsem pro vás dvě varianty, dle dozrávání zeleniny. Navíc si můžete dle vaší chuti namíchat semínka a oříšky a vytvořit tak několik variant.
Co budeme potřebovat?
Mrkvová varianta
- 550 g špaldové mouky
- 170 g mrkve
- 3 lžíce otrub
- 300 g řeckého jogurtu
- 140 ml mléka
- 2 zarovnané lžičky soli
- 2 lžičky sody
- podle chuti (chia semínka, slunečnicová/dýňová/lněná semínka, sezamové semínko, konopné semínko, lískové oříšky, vlašské ořechy…)
- (2 cibule)
- (2 lžíce másla nebo oleje)
Mrkev na jemno nastrouháme, přidáme ostatní suroviny a pořádně propracujeme pomocí vařečky. Můžeme přidat i vychladlou osmaženou cibuli (2 velké ks) na másle/oelji. Těsto přeneseme do formy, kterou jsme si vyložili pečícím papírem. Dáme péct do trouby na 230 stupňů 25 minut. Poté zakryjeme chleba alobalem, snížíme teplotu na 180 stupňů a dalších 25 minut dopékáme.
Cuketová varianta
- 600 g špaldové mouky
- 170 g cukety
- 300 g řeckého jogurtu
- hrst jemně mletých ovesných vloček
- 140 ml mléka
- 2 zarovnané lžičky soli
- 2 lžičky sody
- semínka
- ořechy
- 1 stroužek česneku
Cuketu na hrubo nastrouháme, trochu posolíme a nechám ji 10 minut vypotit. Poté ji zbavíme přebytečné vody a vložíme do větší mísy. Přidáme ostatní tekuté suroviny a dobře promícháme. Přisypeme všechny ostatní ingredience a hmotu přesuneme do formy, kterou jsme si vyložili pečícím papírem. Dáme péct do trouby na 230 stupňů 25 minut. Poté zakryjeme chleba alobalem, snížíme teplotu na 180 stupňů a dalších 40 minut dopékáme. S cuketou se chleba peče déle.