Dostala jsem za úkol vymyslet recept s kokosovou moukou a kokosovým mlékem. Co myslíte, povedlo se?
Už se vám stalo, že jste si koupili nějakou dobrotu, plánovali experimentovat v kuchyni a tato dobrota stále čeká ve špajzu na objevení? Pokud je tou dobrotou právě kokosové mléko nebo kokosová mouka, mám pro vás jednoduchý recept na vláčný a voňavý chlebíček.
Určitě se neochuďte o zakysanou smetanu, která chlebíček perfektně doplňuje. Nechejte ji ale chvíli odležet v lednici, aby pořádně zatuhla a neměli jste ji tak rozteklou jako já na fotce.
Těsto:
- 1/2 hrnku kokosové mouky
- 1/4 hrnku špaldové mouky
- 2 lžíce kokosu
- 1 lžíce kakaa
- 4 lžíce třtinového cukru
- špetka soli
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička sody
- 330 ml kokosového mléka
- 4 vejce
- 2 lžíce másla (nešetřete :))
- 60 g hořké čokolády
- čokoládové čočky (50 g)
Máslo společně s čokoládou rozehřejeme nad parou. Všechny suché suroviny dáme do mísy a důkladně promícháme. Do druhé mísy rozbijeme vajíčka, přidáme kokosové mléko a ručně prošleháme. Tekutou směs doplníme o vychladlou směs másla a čokolády a opět promícháme. Po částech zapracujeme do této misky sypký obsah. Nakonec můžeme přidat čokoládové čočky nebo nakrájenou čokoládu. Pečeme ve vymazané a vysypané formě na biskupský chlebíček/chleba na 180 stupňů. Pomocí dřevěné špejle zkoušíme, zda je chlebíček upečený. Po vytáhnutí z trouby chlebíček necháme trochu vychladnout, poté ho vyklopíme z formy.
Kokosová smetana:
- 200 g zakysané smetany
- 70 ml kokosového mléka
- 1 lžička moučkového cukru
- kokosové chipsy na ozdobu
Zakysanou smetanu promícháme s kokosovým mlékem a cukrem (medem). Směs necháme alespoň vychladit v lednici a poté servírujeme společně s chlebíčkem. Jako ozdobu můžeme použit kokosové chipsy/strouhaný kokos/čokoládu.