Období lívanců a waflí na chvíli pominulo, vystřídala je mánie kaší a míchaných vajíček. No a od teď budu zařazovat i ovocné nákypy. Tento nákyp z quinoi je ultra jednoduchý, zdravý a prudce jedlý. Můžete si ho vychutnat ještě horký nebo si chvíli počkat než vychladne. A teď mě napadá, že by mohl sloužit i jako plnohodnotná svačina. Do nákypu jsem použila jahody, maliny a borůvky. Určitě bych se nebála použít broskve, švestky nebo jakékoliv vaše oblíbené ovoce. 

 

Co budeme potřebovat?

  • 100 g quinoi
  • 50 g ovesných vloček (lze nahradit stejným množstvím quinoi)
  • 2 vejce
  • 120 ml polotučného mléka
  • 1 lžíce másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce třtinového cukru/medu/sirupu
  • lesní ovoce (jahody, maliny, borůvky)
  • kokosové lupínky (mandle)

 

Quinou důkladně propláchneme pod studenou tekoucí vodou a přendáme ji do misky. Zapékací misku vymažeme máslem a poklademe ji polovinou nakrájeného ovoce. Pokud budete péct bezlepkovou verzi, nahraďte vločky stejným množstvím quinoi. Quinou (+vločky/bez vloček) navrstvíme na ovoce a poslední vrstvu vytvoříme z druhé poloviny ovoce. Do menší misky rozbijeme dvě vajíčka, přidáme mléko a pomocí metličky spojíme. Nakonec přidáme vanilkový cukr a lžíci oblíbeného sladidla. Tekutinu nalijeme do zapékací misky, nakonec můžeme přidat ještě kokosové lupínky nebo oříšky. Pečeme v předehřáté troubě na 190 stupňů.